Siti Zulaika (kanan) dan Mohd Sharil masih menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sebaya mereka.

Abdul Rahman (dua, kiri) mendengar cerita disampaikan Siti Maimunah (terlantar) mengenai penyakit ditanggung.

MARANG - Seorang pesakit talasemia dari Kampung Alor Limbat di sini, reda dengan suratan takdir yang tertulis buatnya, namun sebagai insan biasa, ada kala Siti Maimunah Abdul Halim, 44, bersedih mengenang kehidupan dua anaknya.

Hatinya gusar setiap kali melihat dua anaknya, Siti Zulaika Sahar, 12, dan Mohd Sharil Sahar, 9, yang bergantung kepada bekalan darah dan ubat apabila turut disahkan menghidap talasemia.

“Saya sedar, mungkin ramai bernasib malang, malah lebih teruk daripada kami, tetapi sebagai ibu adakala saya sedih setiap kali melihat wajah kedua-dua anak saya ini,” katanya.

Siti Maimunah berkata demikian selepas menerima kunjungan Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Senator Datuk Abdul Rahman Bakar sempena program masuk kampung anjuran Pusat Khidmat Masyarakat Parlimen Marang di sini, semalam.

Dikesan lepas seminggu lahir

Bercerita mengenai penyakit dua anaknya itu, Siti Maimunah berkata, penyakit itu dikesan seminggu selepas Siti Zulaika dan Mohd Sharil dilahirkan.

"Pada usia itu, keadaan fizikal kedua-duanya tidak seperti kanak-kanak normal lain. Wajah mereka sentiasa pucat, manakala badan lemah dan tidak aktif.

“Selepas mereka dilahirkan masing-masing menjalani beberapa rawatan sebelum doktor mengesahkan mereka menghidap talasemia major. Pada awalnya saya sukar menerima kenyataan itu, namun, akhirnya saya reda,” katanya.

Mengulas lanjut, wanita kelahiran Alor Limbat itu berkata, memandangkan kurang kemudahan di klinik berdekatan, pembantu perubatan meminta mereka tiga beranak merujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu untuk rawatan.

Walaupun makin memahami sebab seseorang mengalami penyakit itu, dia masih sukar menerima hakikat dua anaknya harus menerima takdir itu.

“Sejak lahir mereka terpaksa keluar masuk hospital bagi menjalani rawatan pemindahan darah sekurang-kurangnya sekali sebulan.

"Selain rawatan pemindahan darah, mereka juga perlu mengambil ubat mengandungi asid folik,” katanya.

Percaya pada rawatan

Dengan bantuan ahli keluarga lain, tiga beranak itu perlu berulang alik ke hospital sebulan sekali.

Malah, tahap kesihatan Siti Maimunah kini semakin merosot yang memaksanya lebih banyak berehat di rumah.

Akui ibu dua anak itu, pengetahuan cetek menyebabkan mereka menderita dan mungkin bertahan dalam tempoh hayat singkat berbanding yang diberitahu pakar perubatan.

“Bagaimanapun saya percaya, jika mendapat rawatan baik dan sempurna, penderitaan dua anak saya dapat dikurangkan dan mereka mampu bertahan lebih lama,” katanya yang kini terlantar kesan daripada penyakit berkenaan.

Talasemia merupakan penyakit keturunan membabitkan gangguan sel darah merah di dalam badan yang biasa dihidapi di negara ini, malah bagi kawasan Asia Tenggara tanpa mengira bangsa.

Penyakit tersebut hanya dikesan selepas seorang bayi berusia antara tiga hingga enam bulan, walaupun pada asalnya dilahirkan normal. Antara tanda-tanda talasemia adalah pucat, tidur tidak nyenyak, kurang selera makan serta mengalami muntah-muntah.

Janji bantu tiga beranak

Sementara itu, Senator Datuk Abdul Rahman Bakar turut berjanji membantu keluarga itu agar kedua-dua anak Siti Maimunah mendapat rawatan lebih baik.

Malah, beliau akan memastikan keperluan tiga beranak itu diberi perhatian segera. Difahamkan setakat ini tiga beranak itu hanya menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 sebulan.

Mereka sebelum ini menetap di Johor Bharu, namun pulang semula ke kampung berkenaan November tahun lalu.

Petikah oleh: http://www.sinarharian.com.my/edisi/terengganu/tiga-beranak-derita-talasemia-1.140052

eXTReMe Tracker